A short update...

Juldagen bjöd på en hel del vila tillsammans med mormor och morfar. Evelyns morbror åkte hem på eftermiddagen. Vi åt kyckling som omväxling till julmaten -man tröttnar ändå på julmat bra fort (!). På kvällen tittade vi på det sista avsnittet av Bonde söker fru och sedan "Walk the line".

annandagen var vi bjudna hem till farmor allihopa på middag. Vi fick vildsvinsstek, potatis, sås, bröd och sallad. Mycket, mycket smarrigt!! Till fika blev det kaffe och havreflarn med vispgrädde & mandelmassa -också riktigt gott! Evelyn åt sin gröt och var nöjd med det. Vi åkte hem lite skapligt och hann därmed se premiären av Körslaget, ganska kul tyckt jag.

I lördags stod det långpromenad på programmet. Vi var ute i nästan två timmar i kylan -var riktigt kallt faktiskt. Kvällen avslutades med korvgrillning i hagen utanför vårat hus. Vi tände en brasa och myste framför värmen som den gav. Korven grillades på hemmagjorda spett -jag tappade min ett antal gånger.. Gott var det ändå, så himla mysigt att grilla korv ute när det är vinter!


Söndagen blev en riktig slappardag som började med en lång sovmorgon och under resten av dagen gjorde vi  inte mycket alls. Kallt var det ute och ingen lust att göra nåt alls, så det blev en helylle dag inomhus. Den avslutades helt sonika med en långfilm och lite mysmat framför TVn.

Idag (måndag) har vi haft besök av Rickards kompis Fredrik. Vi bjöd på lite fika och middag (lasange, sallad och bröd). Det uppskattades och vi såg även en film. Tiden går ruggigt fort när man har besök, men trevligt var det.

Imorgon blir det stortvätt av bilen eller bilarna, vi får se hur många vi hinner med -egentligen skulle nog alla 3 behöva städas ur. Lite packning ska vi nog fixa också för vi ska till farmor och fira nyår, sen vidare till mormor och morfar på nyårsdagen. Så nu blir det roadtrip för familjen igen!

Julafton

Så kom då äntligen den stora dagen som vi väntat och förberett oss så inför. Det var full fart redan från klockan åtta på morgonen. Jag började med att baka världens maffigaste chokladtårta -den var verkligen gudomligt god!!

  

Mormor och morfar fixade med julmaten hela förmiddagen och vi hjälptes alla åt så gott vi kunde. Lillsnuttan satt mitt i allt stök och åt majsbågar och lekte med sina leksaker. Klockan halv ett hade vi alla duschat och gjort oss iordning och strax därefter kom farmor och Yngve tillsammans med vovvarna My och Miska.

Alla julklapparna placerades direkt under granen för att vi alla skulle beundra hur fint det blev. Vi började sedan vårat julfirande lite blygsamt med en välkomst glögg för att sedan fortsätta vidare med det kallskurna på julbordet. Alla lät sig väl smaka och maten var mycket uppskattade och omtyckt. Det var inte många saker på julbordet som var halvfabrikat och färdigköpt och så ska det vara tycker jag.

     

     

     

     

Eftersom jag är av åsikten att julen verkligen är till för barnen i första hand och att umgås med familjen måste jag ju bara berätta hur mysig Evelyn var. Hon älskade verkligen julklapparna! Hon kämpade för att öppna alla och drog i allt hon fick tag i. Hon fick så många fina saker av alla bl.a. nya bitringar, kläder, lekfilt, babypulka, solhatt med solskyddsfaktor 50+ för Thailandsresan, cd-skivor med barnvisor och böcker. Hennes första jul blev riktigt minnesvärd och jag är väldigt glad för hennes skull att nästintill hela familjen var här.

     

     

     

     


Även lilltomten Yatzy gillar julen med alla julklappar, papper och snören!

  


Kvällen avslutades med filmen Tomten är far till alla barnen och sedan midnattsmässa i kyrkan som var riktigt stämningsfull. Jag var med i kören och sjöng lite julsånger, riktigt mysigt.

Ett stort TACK till alla som var hos oss på julafton och gjorde den till en riktigt speciell kväll!

Dan' före dopparedan'

Dagen före julafton kom mina föräldrar och bror hem till oss med en massa mat, julklappar och packning. Vi höll på med stök hela kvällen samtidigt som vi åt middag och spelade bingolotto på den årliga traditionella uppesittarkvällen. Det är inte nåt vi ägnar oss åt i vanliga fall, men det känns som om det hör till dan' före dopparedan'.

Vi gjorde allt från att griljera julskinka och honungsglaserade revbensspjäll till kanderade äpplen.

Här bjuds på lite bilder från kvällen!

     

        

     

Ännu fler foton

Eftersom jag är riktigt i tagen med att lägga ut bilder, så fortsätter jag lite med ett par till från den gångna veckan.

     

     

Babysim med diplom från nybörjarkursen!

Förra lördagen när vi var på babysim hade vi en vikarie för vår ordinarie instruktör Cia var i Afrika för att bestiga Kilimanjaro -världens högsta fristående berg. Under den lektionen fanns även en fotograf med så vi passade på att ta lite bilder på Evelyn med deras hjälp. Här följer ett litet smakprov på vad vår lilla skatt har för sig när vi simmar!

     

Så här ser vår prinsessa ut när hon dyker!


Igår (lördag) var sista gången på babysimmets nybörjarkurs. Vi tränade på en massa olika saker bl.a. ryggläge, flyta på rygg, hålla i tummarna, sparkövningar, sitta på flytmatta och hoppa ner i vattnet från den. Eftersom det var sista gången tog vi en massa kort själva.

Pappa & Evelyn simmar i magläge
     

Pappa & Evelyn gör sparkövningar mot färgglada leksaker
     

Mamma & Evelyn fortsätter med fler sparkövningar
  

Evelyns första diplom


Världens sötaste lilla flicka!
Nu är vi förberedda för plask & lek i poolerna i Thailand!

Julgodis

Jag har påbörjat julgodistillverkningen den här veckan. Jag började med att göra smörkola och gissa 3 gånger om den blev smarrig!? Så himla god, det är svårt att låta bli skålen, men på julafton är det fritt fram.

Smörkolan kokar på spisen
  

Dags att skära bitar av stängerna
  

I väntan på pappersinslagningen...
  

Färdiga resultatet med min hemmagjorda smörkola!


Jag har även gjort två sorters knäck; den ena med choklad och hackad sötmandel och den andra med ljus kola och ingefära.

Ljus kola & ingefärsknäck

Chokladknäck med hackad sötmandel

Lussefika

Nu påbörjas den numera veckoliga uppdateringen. Trist -jag vet, men just nu har det inte funnits så mycket tid till att blogga. Jag har varit krasslig i över en vecka och det fortsätter hålla i sig, men nu ska jag iaf göra ett försök till att visa vad den gångna veckan har bjudit på.

Förra söndagen hade vi lussefika. Det var få som kunde den riktiga luciadagen, så det fick helt sonika bli dagen efter. Tyvärr kom inte Evelyns farmor och farfar, men mormor, morfar, morbror och gammelmormor kom glatt på besök.

Vid tolvtiden var de här och då var inte fikat färdigt -eftersom jag kände mig lite knallig, så jag fick lite hjälp av min mor att baka iordning det sista. Det bjöds på lussekatter, saffransvetebullar med smarrig fyllning, saffransscones och de helt gudomliga christmas cupcakes med smak av choklad & pepparkaka toppat med en härlig vitchokladfrosting och cocktailbär eller snöflinga.

     

     

  

Det var ingen som gick härifrån hungrig och vi hade en mycket trevlig eftermiddag tillsammans. Det är så roligt att få besök av familjen. Det behöver aldrig bli något högtravande socialt trams, utan bara mys med människor man älskar.

Award!

Jag har fått en utmärkelse av Anna, min nyfunna vän som jag tycker väldigt mycket om och som även är mamma till söta busungen Felicia!


Regler:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån.
3. Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.

Jag vill ge en utmärkelse till följande personer:

1. Min underbara gamla barndomskamrat Mikaela.
2. En vän som gör alla fikastunder till något alldeles extra Annelie.
3. En nyfunnen vän (som jag tyvärr ännu ej har hunnit träffa, men som verkar ack så mysig!) Jenny.

Grattis Evelyn 5 månader!

När jag tänker tillbaka på den tid som gått sedan Evelyn föddes så inser jag att varje gång hon blivit en månad äldre har jag sagt, tänkt eller skrivit "Tiden går så fort, hon växer så snabbt" osv. Och det är verkligen helt otroligt vad fort det går. Nu kan hon även vända sig tillbaka från mage till rygg, hon har kunnat göra vändningen från rygg till mage länge, men nu har även den andra kommit. Hon har ätit mat sedan hon var drygt 3 ½ månad -vi började ju lite i förtid eftersom hon inte verkade bli ordentligt mätt, hur mycket ersättning hon än drack.

Dagen till ära har vi introducerat henne till kött. Hon har fått Slottspuré till lunch och i den är det potatis, morötter och fläskkött smaksatt med kryddpeppar och lagerblad. Trots att hon inte smakat den förut älskade hon den verkligen! Så hungrigt brukar hon verkligen inte gapa efter skeden på luncherna. Det är förhoppningsvis det här med mera smak som har saknats i maten för att hon verkligen ska gilla den. Den luktade riktigt gott faktiskt! Vi avslutade lunchen med lite banan som hon också har som favorit.


Nu ligger tösen och sover middag, mätt och belåten. Jag håller på att steka potatisbullar och ska plocka fram lingonsyltburken ur kylskåpet. Sen blir det till att planera en lite mysig familjemiddag för att fira Evelyn.

Julbordskryssning & julfest

Igår var vi uppe tidigt för klockan halvnio gick vår buss från byn till Grisslehamn.

La familla åker buss
     

I Grisslehamn gick vi på en båt som tog oss till EckeröÅland. På vägen dit satt vi i baren och hade trevligt tillsammans med vårat sällskap. Eftersom jag sagt att jag kunde köra fick jag en mineralvatten med is och lime, medan Rickard tog en stor stark, en jäger, en irisch coffee och en stor räkmacka. Jag tänkte att vi håller kalorierna på en låg nivå om det går, så jag smakade en tugga eller två från hans macka och var ändå rätt nöjd med mina isbitar och limeklyfta. Evelyn passade på att äta lite också när vi satt där.

     

  

Vi gick iland på Åland en kort visit och passade på att utnyttja dessa 25minuter till fullo. Vi traskade raskt in i hamnbutiken och kom över Åländsk honungssenap och Lasses eldiga senap, te Tomtens önskan (kanel & ingefära) och
Glittrande snöflingor (tranbär).


När hemresan började gick vi direkt till julbordet för att hinna med allt, det var jordens kö till allt. Jag hade haft ont i huvudet hela morgonen och nu vi åkte hem gungade det lite på båten, inte mycket, men tillräckligt för att jag skulle känna av det med mitt huvud. Så jag mådde inte så kalas bra när vi åt, men jag försökte ändå. Dock åt jag inte så mycket, bra och dåligt kanske -då behövde ju inte dagen spricka helt ur kalorisynpunkten! Det var ett helt ok julbord, men jag måste ändå framhålla dessertbordet som bäst. Jag och Rickard var helt överens där. Det kändes faktiskt mest påkostat av allt. Jag åt av alla möjliga kalla rätter och fortsatte sedan lite vingligt in på varmrätterna. När vi kom till desserten hade vi fått vänta så lång tid på vår servitris -pensionärerna bredvid räknade faktiskt enkronor att betala med, så vi fick inte beställa något kaffe för det var dags att kliva av båten. Rätt surt faktiskt för vi ville gärna ha kaffe på maten tillsammans med desserten. Så det var bara att kliva iväg för att gå av och ta bussen hem.

     


När vi väl var hemma igen var det bara till att göra sig klara för nästa evenemang nämligen barnens julfest. Alla barngrupper i kyrkansbarntimmar hade igår kväll gemensam julavslutning. Det började med luciatåg i kyrkan, följt av fika, lottförsäljning och underhållning i församlingshemmet. Det var riktigt trevligt och många av barnen från Evelyns grupp var där. Vi var dock väldigt trötta hela familjen och Evelyn somnade redan under festen. Kvällen till ära var lillsnuttan pepparkaksgumma!! Hon var så himla söt i sin dräkt!

     

     

     

     

Tisdaglunch

I tisdags var det meningen att vi skulle fixat pass till Evelyn, men när vi kom fram till var vi skulle så skrev de bara ut tillfälliga pass på Arlanda. Det var ju synd, för nu måste vi in till stan iaf för att fixa det.

Vi åkte vidare till Märsta iaf för att äta lunch med Anna, Stefan och Felicia. Vi hamnade på Brödboden och min lunch blev en foccacia med parmaskinka, soltorkade tomater och ost, till detta en sallad, bröd och julmust -man får ta alla tillfällen i akt att slurpa i sig must!

  

Innan vi åkte hem passade jag och Evelyn på att förbättra mammas makeup förråd, shoppa ett lager barnmatsburkar -nu med kött i! Jag hann även uttrycka mitt tydliga missnöje och skälla på tre stycken olika försäljare innan vi åkte hem. De ville sälja tele2-abonnemang, skänka pengar hit och byta till en massa annat trams. Jag är så trött på dem! Man kan inte gå nånstans utan att bli påhoppad. Jag frågade en tjej om de stod där för att de inte längre får ringa hem till folk som står på NIX. Ha! Henne kompanjon -ett litet jon som blev sur på mig, sa att "Det här är faktiskt också ett jobb!" -jag funderar allvarligt på att skicka en klagolapp till tele2 och tala om för dem att deras säljare har taskigt bemötande. Det ska väl klara av surpuppor som jag utan att tappa ansiktet?!! Dåligt... Ni måste förstå mig rätt, varje gång vi handlar mat -dvs ett par gånger i veckan så står de jämt i affären och frågar varje gång, man tappar tålamodet till sist. Orka vara trevlig!

Ännu mera julstök!

Äntligen är man i full gång med allt julbak. Idag (läs igår) har jag bakat vörtbröd, det blev två stycken limpor. Det doftar verkligen gudomligt här hemma, rena rama julafton! Jag har även gjort småkakor, som har ett så festligt namn som Cheewy chocolate gingerbread cookies. Just nu ligger den i kylen och stelnar till, om en timma eller två ska jag ta och baka av den.

Julvörtbröd
  

Det färdiga resultatet av kakorna -de blev så goda!

Yatzy har varit ute på korståg idag (igår igen). Jag blev jätteorolig, för han brukar alltid komma när man ropar hans namn. Han kommer alltid springandes och spinner när man ropar på honom. Men nu kom han inte. Vi började ropa på honom vid tre tiden och även om han är långt bort så tar det inte många minuter förrän han är hemma. Men tiden gick och Rickard åkte ut med bilen för att titta efter honom, men ingen kisse. Jag tittade ut genom fönstren med 10 minuters mellanrum hela tiden och sen vi halvsju kom han. Alldeles blodig med sår på öronen, ögonen, munnen och ena bakbenet. Det låter nog värre än det är, men han har nog varit i slagsmål hela eftermiddagen. Han har en rival här borta som han har lurpassat på förut. Nu är han iaf hemma och välbehållen, han har ätit tonfisk och nu ligger han på soffan och sover.


Vi har inte hunnit laga mat ikväll (igår kväll) eftersom jag har bakat, så vi ska faktiskt åka iväg till krogen och köpa mat. Det blev en pizza med skinka, gorgonzola ost och färska tomater -behöver jag säga att det var gott?!

Idag har vi satt upp vår adventsgran, dekorerat altanen med granrisslinga med ljus och eldat lite. Skönt att få sånt gjort. Det var riktigt kyligt ute, så när vi kom in värmde vi oss med lite glögg, varm choklad med vispgrädde och saffransbullar. Evelyn har legat i sitt babygym idag och hon gillar det verkligen.

     

  


Uppdatering om föregående vecka

Jag har verkligen inte haft den minsta lust till att skriva nån ting senaste veckan, jag har varit på dåligt humör. Men eftersom man nån gång får ta sig i kragen, så tänkte jag att nu är ett bra tillfälle.

Förra helgen var vi som vanligt på babysim i Märsta med Evelyn på lördagförmiddagen. Det gick riktigt bra och lillsnuttan dök för första gången!! Hon var så duktig!! Hon gör precis som hon ska när hon får vatten på huvudet; blunda och stänger munnen. Två dyk blev det, sen var hon helt slut.

Vi fortsatte sedan vidare till Eurostop där vi shoppade en hel del kläder till familjen på H&M. Vi var där tidigare förra veckan och jag hade en rabattkupong som vi skulle använda. Men de var smågriniga och kunde inte rucka på datumen, så då la vi tillbaka alla kläder och hoppades på att de skulle vara kvar. När man handlar så mycket som vi skulle göra, vill man ändå ha de där 400:- i rabatt. Tur vi hade då, för allt fanns kvar och vi kom hem med lite nya vinterkläder!

Lördagkväll kom mormor, morfar och morbror hit. Vi åt middag och hade kanontrevligt. Det blev en hel del skratt, ett par glas vin, whiskey till herrarna och tequila till oss ladies & Tobbe.

Salta! Drick! Citron! Åhhh... vad gott det var!!
     


Mormor försöker sig på att göra kolmasken!


Vi smarrade även i oss lit dessert: Varma After Eight päron med gammeldags vaniljglass och kaffe. MUMS!!


...och så här go var prinsessan i sin pyjamas:


Dagen efter var det första advent och vi hade bjudit till första adventsfika. Jättemysigt hade vi och jag är så glad att nästan alla kunde komma som vi bjöd. Det var bara Evelyns farfar och Eva som inte kunde komma, de var krassliga -krya på er!

Evelyn har första advent till ära fått en ny klänning, röd med ett hjärta på och små stjärnor. Så söt!


Och så lite fika hemma i stugan. Hade som sagt bakat en del fika som det bjöds på: mjuk lingonpepparkaka med lingongrädde, saffransskorpor, kakor med vitchoklad & ingefära, glögg och kaffe. Vi ser så muntra ut allihopa, men vi var ju så upptagna med att smarra i oss allt gott fika!

     

  

     


Rickard & jag har senare i veckan bakat lussekatter och vetebullar med saffran:
     


Lite efterlängtade matbilder på Evelyn! Allt från gröt med katrinplommon till broccoli, blomkål och potatis.
   

  


Julstjärnor som numera bor i våra fönster


Idag har vi varit och badat. Evelyn dök en gång och gjorde det hela galant. Vi har även övat på ryggflyt, magläge, simring och sparkövningar. Tyvärr var det så varmt i badhuset att kameralinsen blev alldeles immig. Dock så bjuder vi på korten iaf, men ha överseende med den immiga looken!

     

Nu sitter jag och Rickard med varsitt glas vin och väntar på en sen middag, en helgrillad kyckling steker i ugnen. Det doftar himmelskt gott, så nu börjar man bli hungrig på allvar. Vi kommer säkerligen avnjuta vår middag framför TVn till en film och ytterligare ett glas vin.

Julkalendern har börjat

Men inte vet jag om jag var så imponerad av första avsnittet? Man får ju noll julkänsla när det är den typen av stuk på serien. Så himla tråkigt, tycker jag, för det går ju att göra julkalendern till en riktig höjdpunkt för barnen. Jag och Evelyn har varit uppe ett tag, jag sen 6 faktiskt, bara för att se första avsnittet nu på morgonen. Men om den ska hålla den här klassen i 24 dagar, vet jag inte om jag är så intresserad av att fortsätta titta. Nu tittar vi iofs för Evelyns skull.

Tacka vet jag ett par gamla klassiker så som Sunes jul, Mysteriet på Greveholm, Klasses jul, Ture Sventon -privatdetektiv, och Pelle Svanslös. Varför inte visa gamla godingar i repris som man gjorde 1976 (SVT visade Teskedsgumman i repris från 1967) och 1985 (Trolltider en repris från 1979)?