Kreativitet

Jag är huslig som aldrig förr nu när det är höst. Det är ren terapi att få stå i köket och fixa med middagar och bakverk. I love it! I förra veckan fick jag den efterlängtade boken Rosendals trädgårdscafé, med en massa ljuvliga läckerheter i.



Jag började lite blygsamt med att göra den engelska citronkrämen Lemon curd. Syrlig och härligt god. Kan bara säga att frukost med denna är lycka i en liten ask!

Rykande het Lemon curd


En av vår familjs nya favoriter är valnötsbröd. Det är så fantastiskt gott, så jag vet inte hur jag ska beskriva det. Hur som haver så har jag iaf bakat just mitt goda valnötsbröd. En gång i förra veckan och så nu ikväll igen. Mums!

Färdigjäst deg i bunken, jästa en gång till och penslade -sist färdigt resultat!
     


En annan topp-fem favorit på vårat frukostbord är äppelmos, det har jag också gjort mitt eget ikväll. Både Evelyn och Rickard tyckte otroligt mycket om det. Det är så roligt varje gång man lyckas med något nytt som man inte har gjort förut. Det blev en riktig lyckträff.

Mitt supergoda äppelmos med vanilj
  


Vårat lilla troll busar med allt hon kommer över. Klättrar upp och ner i soffor och på pallar. Överallt och ingenstans. Hon förgyller ständigt vår tillvaro och är det bästa vi har!

     


Rågsiktskakor

Efterfrågat recept kommer här!! Som så mycket annat är receptet inhämtat från Leila Lindholm.

Rågsiktskakor
50 gr smör
½ dl olivolja
4 dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1½ msk brödkryddor
1 pkt (12 gr) torrjäst
6 dl rågsikt
1 kapsyl ättika
5-6 dl vetemjöl special


Gör så här
1) Smält smöret i en kastrull och värm det med olivolja, mjölk, sirap, salt och brödkryddor till 45-50 grader.
2) Blanda torrjäst och rågsikt i en bunke och häll ner degvätskan, tillsätt ättika och börja arbeta degen.
3) Tillsätt lite vetemjöl i taget tills degen släpper i kanterna.
4) Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca. 1 timma.
5) Sätt ugnen på 200 grader.
6) Baka ut degen till fyra runda kakor på ett välmjölat bakbord och snitta dem i fyra bitar.
7) Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, nagga med gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
8) Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i ca. 15 minuter.

Lite inspiration!

Tänkte inspirera er till att baka och fixa nu i höstmörkret. Jag är själv i mitt esse när det blir höst. Helt klart min favoritårstid! För ett par dagar sen gjorde jag en fantastiskt god paj. Äppeltantens smulpaj med rabarber, jordgubbar och syltad ingefära. Den var så otroligt god, så den måste jag ju rekommendera.

Rabarber i bitar, skivade jordgubbar & hackad ingefära
  

Marinerad frukt i pajformen
  

På med en sanslöst massa smarriga smulor!
  

Färdigt resultat, avnjöts av familjen med en riktigt god vanilj glass


Jag älskar att göra rotfrukter i ugn. Nu sistens lev det bara med potatis, men ändå så gott. Här med flingsalt, rosépeppar, timjan och grovmalen svartpeppar. Naturligtvis lite ringlad olivjolja över samt en dutta smör. Mums!



Gårdagens lunch var en bakad potatis med egengjord pepparrotsröra med scharlottenlök och salt & peppar. Till detta en enkel sallad, mycket trevligt och lite points!


Bakning

I helgen har vi ätit kräftor -igen. Jag åt hela 8 (!) stycken, vilket för mig torde vara nytt personligt rekord. Jag som förut inte har klarat av att äta en enda. Trevligt var det och snaps drack vi. Evelyn mår bättre för varje dag som går. Men hon har varit lite gnällig emellanåt under helgen, men nu verkar hon vara helt frisk. Det är skönt det.

  

     

Jag åtog mig att göra efterrätt. Det blev en Frozen cheesecake semifreddo. Behöver jag tala om att den var gudomligt god?! Det är den maffigaste cheesecake jag gjort -som varit fryst alltså.



Idag ägnar jag mig åt att säga upp tidningsprenumerationer, betala räkningar och försöka hålla koll på ekonomin. Jag ska skriva en mathandlingslista, så att vi kan storhandla när vi fått med allt. Jag har också bakat Rågsiktskakor. Dessa ska jag bjuda familjen på under eftermiddagen. Till middag blir det spagetti och köttfärssås.


Fortfarande sjukstuga

Evelyn har fortfarande feber. Jag har rådgjort lite med Lillemor på BVC. Inget nytt egentligen, men jag ville få bekräftat att vi gör rätt. Snuttis har ätit ett par yoghurtar idag, det är det enda som gått hem. All annan mat avböjs bestämt. Däremot saft, välling och mjölk fungerar bra. Så detta har jag lirkat i henne under dagen och kvällen.

Nu ligger hon nerbäddad i sin säng, har fått en alvedon och välling, så nu är hon tyst som en liten mus. Ligger och snoozar på sin kudde, underbara unge!

Själv sitter jag uppe och väntar på att Idol ska fortsätta. Jag är riktigt spänd på vilka som går vidare. Lyxfällan har precis tagit slut, det måste ju vara ett av de mest "öppna-ögonen-på-folk"-program som finns. Jag tycker det är fantastiskt bra. Man lär sig hela tiden saker om ekonomi genom att titta på det.


VAB

Idag är första gången som jag är hemma från mitt nya jobb. Jag är hemma för vård av sjukt barn. Vår lilla älsklings skatt var inte alls särskilt pigg igår kväll när jag kom hem från jobbet. Hon tempade 39,7 -hon har aldrig haft så hög feber förut. Hon har bara varit sjukt en gång tidigare och det var ju när vi var i Thailand för ett halvår sedan, fast då hade hon aldrig så hög feber som hon haft nu senaste dygnet.

Jag har rävsovit hela natten, tror egentligen knappt att jag har sovit alls, jag har legat och lyssnat på Evelyns andetag. Jag var uppe igen vid halvfem, då hade tempen stigit till 40,2. Hon fick mer alvedon för babysar, en flaska välling och somnade om.

Jag har ringt Lillemor, vår BVC sköterska, tänkte be om lite råd och fråga vad det kan tänkas bero på. Vi har funderat på nya tänder, för hon har ju även varit lite risig i magen senaste två veckorna. Men som sagt, jag vet inte, man blir så nojig också när det gäller det absolut dyrbaraste man har. Det är nog mycket för att lugna mig själv som jag vill prata lite med Lillemor.

Även om mitt lilla hjärta har feber (fortfarande över 38 trots alvedon), så har hon fått i sig en smarrig Danonino yoghurt med jordgubbssmak och druckit mjölk. Hon går runt med sin bil och pusslar med djurpusslet. Jag tycker hon är duktig och vid gott mod trots att hon är sjuk. Hon är inte gnällig än eller ledsen, mest mysig och vill sitta i knät och gosa mellan lekturerna på golvet.



Jag ska komma ihåg att ringa Försäkringskassan också, för att anmäla att jag är hemma.

Snart väntar lite frukost på mommy. En kopp morgonkaffe skulle inte sitta helt fel efter en relativt sömnlös natt.