Min melodi

Jag är ledig idag också, så himla skönt. Jag är trött, säkert för att det är kallt och mörkt ute. Jag började dagen med frukost al a viktis: lättfil med fullkornsflingor, knäcke med mjukost och tomater och till det en kopp kaffe. Till lunch blev det potatis- & purjolökssoppa. Det är min nya medlodi nu, tror jag. Soppa. Mättande, lätt mat och man känner sig skönt mätt efteråt.

Potatis- och purjolökssoppa
3 potatisar
10cm purjolök
4dl grönsaksbuljong
1 knippe färsk timjan
½dl mjölk
3msk matlagningsgrädde
Salt & peppar

Gör så här
1) Dela potatisen i mindre bitar, strimla purjolöken. Koka mjuk i buljongen tillsammans med hackad timjan.
2) Mixa slät med en stavmixer, låt koka upp.
3) Tillsätt mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Servera en varm toast till på 2 skivor grovt osötat solrosbröd med mjukost, skinka och paprikakrydda.

Lillsnuttan ligger och sover middag som bäst nu, OS skrålar på TVn och jag har precis tagit en dusch efter ett träningspass. Det ni! Styrketräning på vardagsrumsgolvet, det gick ganska bra, men jag kör inte så lång tid åt gången, jag får grym träningsvärk ändå. Man måste ju börja någonstans.

Kallt är det ute idag också, men inga 25 grader. Kaminen sparkar hela tiden, ved har jag hämtat in och snart är det dags att börja med middagen. Känns som om jag kan klappa mig själv på axeln idag också med tanke på maten, det gick bra igår också, jag höll mig till mina points jag får äta.

Något som jag och Evelyn lyxade till det med i förra veckan vad då ingen smaldessert, men gott som tusan! Eftermiddagsfika med Wich från Ben & Jerry's! Mumma!



Förra veckan när jag var ledig hade vi storbakardagar här hemma. Det blev rågsiktsbullar med russin. Blåbärsmuffins med crumble och blåbärskaka i Evelyns lilla sockerkaksform.
Detta var vad vi bjöd på:

     


I fredags kväll gjorde jag Fransk löksoppa med ostgratinerad baguette i ugn, mycket gott! Kvällsmyset blev lite plockgodis i Rickards allahjärtans skål.
  

 

 

 

 


Pepparrotssoppa

Jag gör tappra försök att komma in i riktig vardag med allt vad det innebär. Att få fart på mitt viktväktande igen är svårt (tänk att diciplin kan vara så långt bort). Jag har gjort en viktväktarsopp till lunch idag, mitt eget recept.

Pepparrotssoppa
3 potatisar
1 morot
5dl vatten
1st grönsaksbuljongtärning
½dl mjölk
3msk matlagningsgrädde
Pepparrot
Persilja
Salt & peppar

Gör så här
Skär potatis och morot i mindre bitar, låt koka nästan färdig i buljongen. Tillsätt mjölk, grädde och pepparrot, låt reducera ner. Smaka av med salt, peppar och persilja.

Mycket enkelt & väldigt gott.
Ett hett tips för en lunch som inte tar alltför många minuter att ägna sig åt!


Min måndagslista

Känner utmaningens vindar blåsa från Jenny, så här kommer min måndagslista.

Idag måndag är jag glad för att...
- Jag är ledig från jobbet efter att ha gjort skäl för min lön sen i torsdags.
- Termometern visar -25 grader på morgonen, solen skiner in genom fönstren och inte ett enda moln så långt ögat når.
- Evelyn och jag har en mysmorgon tillsammans, vardagslyx!
- Sverige vann över Finland i hockey på morgonen. Heja, heja!
- Jag ska leta reda på en ny bilbarnstol till vårat lilla charmtroll som vuxit ur babystolen.
- Jag har världens bästa sambo och goaste dotter som gör varje dag guld värd! Älskar er!


Charlottenlunds chokladchock

Jag bara måste dela med mig av denna guda gåva till gudomlig dessert! Helt fantastiskt god, en tårta som jag fått tips & inspiration av från TV4:as Halv åtta hos mig. Sist mina föräldrar var här på besök bjöds det på denna lilla guldklimp.

Charlottenlunds chokladchock
Botten ~ingredienser
400gr mandelmassa
4st äggvitor
Smör

Gör så här:
1) Riv mandelmassan grovt.
2) Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ihop med mandelmassan.
3) Smöra ett bakplåtspapper och bred ut massan i två likstora delar (jag gjorde mina rektangulära för lätt form att göra bitar av sen).
4) Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 10-15 minuter beroende på ugn. Låt svalna.

Chokladkräm ~ingredienser
4st äggulor
1dl mellangrädde
1dl strösocker
100gr mörk choklad, 70%
150gr smör

Gör så här:
1) Sjud upp grädde, äggulor och socker, det får ej koka.
2) Bryt chokladen i bitar, rör ner i blandningen och låt smälta under omrörning. När chokladen smält tillsätt smöret och låt även detta smälta ner.
3) Sjud upp chokladkrämen återigen under ett par minuter, får ej koka. Låt svalna.

Bred hälften av krämen över ena mandelbottnen, lägg över andra botten och toppa även denna med chokladkräm. Strössla över mandelspån. Servera med lättvispad vaniljgrädde och bär/frukt.


Fettisdagen

Jag måste ju lägga ut bild på semlorna också! Efter att vi varit på Thun's igår åkte vi förbi ICA i Almunge och köpte ingredienser till semlor. Väl hemma bakade vi loss på en stor vetedeg. Det blev nygräddade semlor till kvällsfika igår kväll med andra ord. Jag hade hjälp av en liten bagerska, dock blev hon lite distraherad av Musses klubbhus, något hon dansar till så fort hon får chansen. Till middag grillade vi korv utanför huset. Evelyn var hungrig som en varg och var jätteledsen emellan korvarna, det gick tydligen inte tillräckligt fort!

  

      


Shoppingtur

Nu är jag på framfart, jag har saknat min blogg men som jag skrev tidigare så har engagemanget legat lågt. Jag har haft en superhärlig vecka med familjen. Jag har haft långledigt från jobbet, en hel veckas ledighet på schemat. Det är inte illa det!

Igår var jag och lilltösen ute på shoppingtur till Thun's i Faringe. Vi hittade lite småsaker och det enda som är trist är att pengarna rullar alltför fort, men det är inte så ofta vi ägnar oss åt shopping. Jag köpte en ny myströja i cerise och svart, kanonskön. Sen blev det en träningsväst också, ett starkt försök till att öka på min motivation till träning. Jag ska verkligen komma igång nu i vår, börjar så smått nu men det är svårt med tanke på var vi bor. Evelyn behöver nya pyjamaser så vi hittade fatiskt tre stycken som vi köpte. Det blev också två nya dagisbodysar och strumpor. Lite på sidan av hittade jag små bakformar (t.ex. till tryfflar), sprits, tejp och en vinkork.

En rosa pyjamas med blomma och byxor till, en helpyjamas med små buzz-bin, två bodys till dagis...


...och så grodpyjamasen fram- & baksida, sist min rosa träningsväst
     


Årskrönika 2009

Jag har verkligen varit usel på att uppdatera min blogg senaste månaderna. Det beror på många saker: mycket jobb och ingen lust att sitta framför datorn hemma likväl som på jobbet och datakrångel hemma (vår dator strejkar dagligen mot det mesta). Men i alla fall är det dags för den årliga årskrönikan. Året som gått har varit händelserikt på många olika sätt, så vi börjar från början.

JANUARI 2009
Nyårs afton firade vi hos farmor och Yngve i Råcksta. Det var en trevlig kväll med god mat och gott sällskap. Nyårsdagen åkte vi vidare ner till mormor och morfar i Katrineholm, där tillbringade vi ett par lugna dagar och bara njöt av julledigheten.


Evelyn lärde sig att sitta upp själv. Intresset för att läsa bok och lyssna till våra röster blev snabbt en favorit om än svårt att sitta stilla allt för lång tid.
  

I slutet av januari åkte hela familjen tillsammans med mormor, morfar och morbror till Koh Lanta i Thailand. Det var två himmelska veckor som vi längtar tillbaka till. Vi får se när vi kan åka dit igen.
  

FEBRUARI 2009
Evelyn ålar sig fram och det går allt fortare. Det var inga stora mängder snö förra vintern, men lite pulkaåkning blev det allt. Korvgrillning i hagen utanför vårat hus. Ett måste varje vinter!
     

Evelyn började plocka mycket med saker i och ur lådor. Hon packade det mesta hon kom över. Jag och Evelyn träffade Jenny och Astrid för första gången. Tyvärr har vi inte setts mer efter det, men vi hoppas verkligen att vi kan få till en lekdejt snart igen.
  

Försöker resa sig mot det mesta och gnager med sina små gaddar på det hon kommer över. Rickard köpte längdskidor och gick in hårt för det här med att valla.
  

MARS 2009
Evelyn och Felicia har lekt en hel del under året som har varit.


Jag bestämmer mig för att mitt nya liv ska börja och går in för GI-metoden. Det var hårtkörning och det gav resultat. Jag, Evelyn och mormor var till Rånäs slott i slutet av mars och åt slottslunch, detta avslutade jag med en klassisk massage och fotbehandling, himmelens skönt!


APRIL 2009
I slutet av mars/början av april flyttade hela familjen ner till Katrineholm för att bo där i 6 veckor. Rickard gick på sin pappaledighet och jag började med 2 veckors praktik på KUA. Jag var på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, på ortopeden. Helt okej, men en ganska lugn period med lite patienter. Det kändes konstigt att komma tillbaka till arbete igen när man varit mammaledig så lång tid. Men det gick bra. En del helger åkte vi hem och en av dessa träffade vi familjen Norin-Eriksson i Sigtuna för lite vårfika.



Påskhelgen spenderade vi hos mormor och morfar. Farmor och Yngve kom också på påskbesök. Vi hade mycket trevligt tillsammans. Det blev en ganska aktiv period då hela familjen tog vara på veckorna med avseende på motion och vara ute i skogen. Vi köpte även en crosstrainer som sedan dess har använts flitigt.
  

MAJ 2009
Jag avslutar min praktik. Har varit 4 veckor på ett äldreboende i Finspång. Vi gör en utflykt till Pettsson och Findus på Julita Gård. Det var väldigt omtyckt av alla. Vi gräver trädgårdland i vår trädgård och planterar rabarber. Vi kommer även igång med sommarens måste: grillen! 18:e maj börjar jag jobba på avdelning 4 på sjukhuset i Norrtälje.
     

JUNI 2009
Jag avslutar min GI-period och går med i viktväktarna. Känns som en bra nystart!
Bad i baljan på gräsmattan, härligt med ett dopp tycker Evelyn. Vi firar midsommar i vårat lilla hus.
  

JULI 2009
Evelyn fyller 1år!!!


Vi åker på semester till Kolmårdens djurpark tillsammans med familjen Norin-Eriksson. Bodde super gjorde vi på Villa Fridhem
     

Rickard simmade Vansbo-simmet


Vi blev bjudna på 75års middag av gammelmormor Birgit på Söderköpings Brunn


Familjeutflykt till gamla staden Birka med avslutande middag vid vattnet i Strängnäs


AUGUSTI 2009
11:e börjar Evelyn på dagis, hon börjar bli så stor vår lilla tjej!
  

Evelyns dagisfröknar: Carina & Nettan


Picknick i det gröna i väntan på att Diggiloo ska börja på Ulriksdals slott


Jag och bustrollet på en av alla våra "lediga-dagar-resor" till Norrtälje. Här lunch på ett litet café


Kräftskiva i vår trädgård för att fira våra födelsedagar, jag 25år och Rickard 35år


SEPTEMBER 2009
Vi fiskar kräftor tillsammans med mormor, morfar och morbror. Senare under månaden även på Kattskär i Trosa hos farfar.
  

Evelyn går stadigt och bra, här på bärplockning i skogen


OKTOBER 2009
Kräftskiva i Forssjö med familjen. Jag är i mitt höst-esse vad gäller bakning, det var mycket hemmabakat matbröd och smarriga efterrätter. Vi arbetar och står i, vardagen har sin gilla gång och Evelyn börjar åka på sina krassligheter. Början med långdragna förkylningar och feber. Det blir en hel del hemmadagar från dagis och arbete. När vi har en ledig dag över tillbringade vi dem med våra vänner Anna, Stefan och Felicia.

NOVEMBER 2009
Vi har rejäl arbetshelg med stor insats vad gäller vedklyvning, efter detta var hela vedhögen slut och vi har ett stort förråd inför vintern (så här i efterhand måste jag bara tala om hur bra det verkligen var med all ved, den kommer vara slut innan sommaren). Jättemysig utflykt med familjen Norin-Eriksson till Fjärilshuset på Haga. Vi firar Rickards 2:a fars dag med massage på Rånäs slott och mysfika hemma i torpet.

Evelyn blir sjuk igen med hög feber och förkylning. Det går inte över och det slutar med antibiotikakur och ett besök till barnakuten i Uppsala innan det ger med sig. Vi införskaffar ett nytt playstations 3 och roar oss kungligt med detta under tiden vi är hemma för vård av sjukt barn och oss själva.

DECEMBER 2009
Evelyn frisknar till och får vara på dagis igen. Hela familjen är med på julpyssel på dagis. Jag går på luciatåg i min gamla skola. Den första snön faller och vi förbereder oss inför julen. Hela familjen firar jul tillsammans! Mormor, morfar, morbror, farmor, farfar, Yngve, vovarna och så vi förstås.



Nyår firar vi in hos farmor och Yngve. Jag konstaterar att jag nästan har uppfyllt mitt nyårslöfte från årsskiftet 2008/2009 som var att bli av med alla mina mammakilon. Jag har sedan Evelyn föddes gått ner (med henne inräknad då) 23kg. Ruskigt mycket! Det är nu 3-5 ynka små kilon kvar. De sitter som berg och min motivation är ärligt talat någonstans i höjd med fotknölarna, men skam den som ger sig. Nyårslöftet för i år (ska man tala om det?!) är faktiskt att komma igång med motionen ordentligt.

GOTT NYTT 2010!